Nedanför kaprifolen med dess oätliga bär finns en buske med krusbär. Det är den mörkröda sorten som har burit rikligt med frukt i över 30 år vartenda år. Flera gånger har vi fått be grannar om hjälp att ta hand om bären när vi inte orkat äta längre. Men busken har trots detta få stå kvar eftersom den inte är i vägen och inte heller tar upp någon större pltats.
Det gör däremot 3 vinbärsbuskar.De får trots det också vara kvar eftersom inget annat trivs där i skuggan och lerjorden. Lika gamla som krusbärsbusken. För första gången fick vi i år riktiga långa och fulla klasar på en av buskarna.
Liksom tidigare om åren fryser jag in bären för att ha till vinberedning senare på året. Det blev bara 3 bakplåtar att frysa in i år när jag inte hade tillgång till ”utomstående” bär. Kanske kan jag dryga ut dom med blåbär vilket även ger bättre färg på vinet
När bären är färdigfrysta gäller det att snabbt få ner alla i förvaringslådorna. Efter nattens regn var det hög luftfuktighet även i köket och bara på en minut hade bären fått en hinna med rimfrost över sig
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar