Får jag tillräckligt många grönsaker att skörda samtidigt, har det blivit tradition med en sommarsoppa varje år. Den kan skilja sig från år till år beroende på vad som odlats och är skördeklar just vid tillfället. Urvalet blir något begränsat på min lilla täppa varför det kanske är nödvängidt med ett eller annat stödköp. Det här är ingrediensern till årets sommarsoppa
Selleri, morot och palsternacka är köpta eftersom dom inte fick plats att odla i år. Däremot är kålrabbin, vax-och bondbönor och majrova från den egna skörden. Samt en potatis och några frysta ärtor som jag inkluderade i efterhand. Grönsakerna kan förståss kombineras hur varierande som helst. Även om du inte odlar själv. Vill man ha soppan lite mustigare går det bra att koka upp lite märgben eller några bitar kotlettputs eller lamm. Det får dock inte bli en köttsoppa av det hela. Så ta lagom. Rotfrukterna kam du slanta, strimla, riva eller ha i tärningar allt efter tycke och smak. Huvudsaken är att allt har ungefär samma storlek. Sedan är det också valfritt hur du vill ha konsistensen på soppan. För egen del tycker jag om att reda den med mjölk så att den inte ser ut och smaka vattnig. En tärning grönsaksbuljong sätter sedan piff på det hela. Funkar faktiskt även en varm sommardag som förrätt eller på kvällen tillsammans med en hårdmacka med bara smör.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar