När jag lite förstött tittade i tidningen Metro häromdagen, fångades blicken av rubriken ”Nordafrikansk falukorv”. Fick läsa två gånger för att förstå att det faktiskt stod så bland några andra recept på denna sida.
Något av det svenskaste som finns. En traditionell maträtt som definitivt inte ska ha något att göra med nordafrikansk matlagning. Så här kan man läsa på webben:
Namnskyddet inom EU, där falukorven godkändes som Garanterad traditionell specialitet (GTS), trädde i kraft 2001 och ersatte det tidigare svenska skyddet.
Jag blev därför nyfiken hur man lagar till falukorv på ett exotiskt sätt och läste vidare i receptet. Huga-huga! Vilka ingredienser. Kombinationer som man inte ens skulle kunna drömma om. Vitlök med aprikoser och sötmandel är knappast man tänker på när det handlar om gammal hederlig svensk falukorv. Inte heller att hela anrättningen skall serveras med cous-cous.
Man kan ju undra hur den färdiga rätten smakar i dess helhet. Jag tänker dock inte ens försöka. Mina smaklökar är sedan länge intrimmade på äkta senska falukorv i traditionella anrättningar. Då får nog tallriken hellra vara tom till dess det vankas stekt falukorv på längden eller tvären, med senap eller utan. Med stekt ägg eller som Stroganoff. Man ska nog inte offra svensk husmankost på det kulinariska altaret bara för nya smaksensationers skull. Exprerimenterandet bör nog inte drivas in absurdum. Bläddra bara bland alla nyutkommna kokböcker eller matlagningsprogram på så gott som alla TV-kanaler så inser man snart att alla dessa s.k. stjärnkockar försöker överträffa varandra i ”exotiska” fantasirätter. Nej slå i stället ett slag för våra traditionella maträtter. Även dom kan man piffa upp med enkla medel eller viss tillagning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar