Summa sidvisningar

fredag 28 januari 2011

försvunnen industri

I vår föränderliga värld  sker omkasten allt fortare. Nya tekniska rön besannar ofta ordspråket ”den enes död den andres bröd”. Ett sådant exempel är fotoindustrin som föddes i början av 1900-talet men definitivt gått i graven  när IT-samhället togt över. Med Kodak i spetsen agerade även  andra företag som Agfa, Gaevert, Ilford och Fuji  fotomarknaden. Alla dessa tillverkade film i olika format för olika ändamål och hade även egna fabriker för att framkalla dessa  filmer. Det var en lukrativ bransch när folk  hade fått mer  fritid och  hobbyintressen och börjat resa mer. Med en enkel lådkamera förevigades släkten på svart-vita pappersbilder som nog fortfarande finns i mångas  fotoalbum. Med lite finare systemkameror togs sedan liknande och andra bilder i färg, ramades in som dia-bilder och visades i projektor. En relativt dyr hobby var att smalfilma (dubbel-8 eller 16mm film). Det var dessa filmer som framkallades i olika kemikaliska bad i en lång rad tankar som dessa bilder visar

                        

Andra filmformat (bladfilm, 6x6 eller småbildsfilm 24x36) krävde andra framkallningsmetoder som ibland var manuella. Gemensamt var dock att all framkallning innebar att med hjälp av olika fotografiska bad få fram själva bilden i filmemulsionen.

I stora tankar blandade man till en mängd olka kemikalier för respiktive bad i framkallningsprocessen – 3 olika färgbad och ett s.k. fixbad där man fixerade den framkallade färgbilden för att den skulle hålla sig i längden. (hur detta har lyckats vet ju alla som har gamla diabilder eller färgfilmer kvar från den tiden).
 Utan att närmare gå in på  hur man får fram en bild  på en filmrulle, spelar  substansen silverbromid (AgBr) en viktig roll i sammanhanget. Som namnet säger innehåller den silver som fälls ut  under processen.  Även om  själva filmskiktet är  tunnare än 1 my fäller man  från  tusentals framkallade filmer ändå  ut en hel del silver. Detta återvann med med denna apparat. Kemikaliskt eller elektrolytisk minns jag inte längre.

Men hela denna industri som sysselsatte många – Kodak fick importera arbetskraft från Finland varje sommar- har nu ersatts av den digitala verkligheten. Digitala kameror för stillbild och  video skapar bilder och filmer som du direkt kan ladda  in på hårddisken eller printa ut en färgbild. Denna revolutionerande teknik tog kål på den gamla fotoindustrin och det är inte att undra på att det numera ser ut så här vid  Kodaks stora  fotolaboratorium. Fler bilder finns att se på metrobloggen digimages här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar