Summa sidvisningar

söndag 6 november 2011

Gatlyktor


Så här i november sänker sig mörkret  och  gatlyktor på bil- och gångvägar tänds  allt tidigare. Däremot händer det allt som oftast att dessa lyktor är tända mitt på dagen. Även på sommaren. Råkar man ha glömt att släcka en lampa i något rum hemma, släcker man ju ljuset helt automatiskt. Det sitter liksom i ryggmärgen. Även om man skulle ha råd med att låta en
60-wattslampa brinna några timmar  i ett solupplyst  rum, tycker man att detta skulle vara  mer än slöseri. Nästan som en hädelse.
Så tänker  dock inte vårt el-bolag  som tillhandahåller strömmen till vår gatubelysning.
I sommar tog jag denna bild mitt på dagen. Kanske mest för att se hur elljuset stod sig mot den blå himmeln och denna gång mindre som en protest mot el-slöseri.
Däremot reagerar jag som så många andra över just tänd gatubelysning mitt på dagen. Jag har nog även läst  en förklaring varför man gör så  men varken förstått eller accepterat detta. Redan för ett par år sedan tog jag upp detta ämne i min blogg – läs här . Men allt är sig likt.
Vill man kontrollera om alla lamporna lyser på varenda stolpe får man väl avpatrullera vägarna med bil och cykel och rapportera in eventuella fel ifall man inte har byggt in något form av övervakning i systemet. Kanske  en blinkande lampa som  i ett kärnkraftverk när det uppstått en störning i systemet. Varför inte låta allmänheten rapportera? Den är ofta villig att klaga  när saker och ting är fel. Hur det än är med den saken, slukar elnätet på våra gator och torg  ofta en hel del energi i onödan .

På min senaste höstpromenad stötte jag på en annan gatlykta som dock var släckt. Eller var den det?  Hemma i datan såg  jag något som lyste på lampan.
Ett intensivt lysande klot uppe på lampan och ett mindre under den i  själva klykan. Det är inte solen jag fångat utan måste vara någon slags reflex. Blev iaf  en kul effekt. Vill man se dessa klot bättre går det tydlingen inte längre att klicka en eller ett par gånger på bilden som tidigare för att få en större bild. I stället får man gå omvågen över "show original" och därefter förstora bilden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar