Summa sidvisningar

söndag 13 november 2011

Kyrkan mitt i byn


Gäller tydligen fortfarande vilket bekräftades när man uppförde den nya kyrkan  vid torget mitt i centrum. En stor dominerande byggnad som varken liknar en kyrka eller en lada. Inte heller är jag speciellt förtjust i interiören. Jag är knappast en flitig  kyrkobesökare och i dom få fallen jag tittat in i kyrkor vid resor o.dyl.  är det i regel äldre sådana. Som här  i Valetta t.ex..(tycks inte fungera trots OK) Inte för att lyssna till någon predika  utan mest för interiörens skull och det museala över det hela. Byggernr man däremot en  ny kyrka,  förväntar man sig något betydligt modernare än  La Sagrada Familia  eller domen i Köln. Men vår nya kyrka  erbjuder inte direkt något som får en att tappa andan av häpnad.
Under tiden jag gick runt i detta  rum med nakna kala väggar och högt i tak  infann sig ingen trivselkänsla. Inget varmt och ombonat. Inget estetiskt tilltalande. Mest störande uppfattade jag  den långa raden av stora högtalarlådor som hängde framför  bänkarna som ställts upp på  snedden i lokalen. Tanken gick genast till stendöva pensionärer.  Med dagens surroundteknik och ljud i HD eller HIFI eller vad det nu heter, borde man ha kunnat få en bättre  akustik som man tydligen missade vid bygget. I stället för en altartavla har man placerat en inramad tavla med orgelpipor.

Denna ”tavla” såg ganska modern ut i jämförelse med gamla kyrkors utsmyckade  orgelpipor. Till vänster om den satt  knapparna som reglerar  luftflödet till dom olika piporna. Alla med namn som går att  datera till muskikinstrument  från 1400-talet  eller äldre. Vem har hört ljudet av en  riktig skalmeja  någon gång?


Jag behagade dock skoja lite med organisten och la in en extra knapp. Kan ni upptäcka den? Undrar vad organisten tänker om mitt lilla tilltag?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar