Summa sidvisningar

måndag 2 maj 2011

Valletta – båtprocession, blå grotta och stenbrott


När vi en dag tittade ner  på den stora hamnen, upptäckte vi en märklig procession av  båtar.  Många av de färgglada fiskebåtarna  höll på att rada upp sig och sedan bege  sig iväg utmed hamnen i en snörrät linje.


Antingen firade man någon katolsk  helg (on) eller så var det  en fest för någon historisk händelse. Jag såg för något år sedan just detta som ett inslag på TV men har inte lyckats  att  hitta bakgrunden till  till denna händelse.
Med en annan båt åkte vi till blå grottan. Sådana finns ju  lite här och var  kring Medelhavet; t.ex. den på Capri. Den här var inte blåare än andra grottor  och imponerade föga. Syns inte mycket blått här.


 Mera imponerade klipporna utmed kusten där man kunde se den ljusgula  bergarten som hela Valletta uppbyggts  med. Är osäker på om det är  sandsten eller någon vulkanisk bergart.

(obs. bilden är handkolorerad i datan)
Troligen är det sandsten som är mera porös och lättarbetad. Det fick vi se när vi en annan dag åkt till ett stenbrott där man  bröt och bearbetade stenen


Om man betänker att  all bebyggelse på ön sedan urminnes tider är uppförd med dessa stenar kan man ju undra  varför ön  ännu inte jämnats ner till havsnivån.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar