Summa sidvisningar

lördag 14 maj 2011

Verkliga och overkliga blommor


Påskliljorna har slagit ut och nästan blommat över. Men en  av dom som stod nära väggen hade blivit blå! Har aldrig hänt tidigare trots att  dessa lökar funnits på samma plats i decenier. Kan det vara så att den blå färgen  från panelen reflekteras och på något sätt får  blomman att antar denna färg ? Som en cameleont. Eller en muterad  påsklilja som vill locka andra slags insekter till sig? Vissa  insekter ser ju den blå färgen bättre än andra.

Nej, tro inte på allt du ser! Jag luras. Den här bilden på en gul påsklilja har jag manipulerat i datan och ändrat färgen  på. Tänk om man kunde odla dom också. Vilken härlig Sverige-bukett det skulle kunna bli.
Den här blomman är emellertid verklig. Jag hittade den  på vår allmänning där detta enda exemplar  med sin intensiv blå färg  stod ensam i gräset så att man inte kunde undvika att lägga märke till den. Den  hade blad som en vitsippa, vilka blommar lite här och var på allmänningen och intilliggande trädgårdar. Visade den för grannfrun och vi resonerade en stund om det  kunde vara en  mutation eller någon hybrid från en köpt  planta. Kunde i alla fall inte vara en blåsippa eftersom den inte hade  runda blad utan typiska anemonblad.  Började leta på nätet och kom fram till att  blomman var en balkansippa  ”Blå  Blanda”. Flera dagar senare  var jag hos en annan granne som bodde i andra änden av allmänningen. Det visade sig att han hade fått höra om denna ensamma blomma på allmänningen och  därefter dragit slutsatsen att den spritt sig  dit  från hans egen tomt. Där växte många exemplar  av en  köpt sort som heter ”Blanda Blue Shade”. Han hade även en vit variant som kallas  ”White Splendor” vilka är betydligt större än vanliga vitsippor och liknar små prästkragar. Tänk att både blommor och rykten kan spridas

Här en annan märklig blomma som var och en förstår nu  att den inte kan vara riktig. Det är förvisso en röd tulpan men bilden är inte manipulerad i datan utan tagen direkt med kameran. Något namnförslag på denna sällsynta art?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar