Summa sidvisningar

onsdag 16 november 2011

Skolan som försvann


Här vid vägs ände finns ingenting. Bara en vändplan. Den som förirrat sig hit får snällt vända tillbaka utan att ha sett någonting. Ingen bebyggelse. Längre. Så förkunnar en liten skylt som skymtar mitt i bilden. En  liten notis om tidigare bebyggelse. En liknande skylt står  på andra sidan skogsdungen  där  det berättas om en gammal vikingaby som jag skrev om  tidigare. Det som dock funnits på den här platsen var betydligt senare. Senare hälften av 1800-talet. Skulle det verkligen inte finnas kvar ett enda spår från den tiden? Arkeologen inom mig vaknade och jag började titta mig omkring.

I en bergskreva intill  stigen hittade jag flera suckulenter som tappert  klängde sig fast i den sparsamma myllan. En överlevare från den tiden    det fanns bebyggelse här. Taklök och liknande växer inte ute i skogen. Det vittnade även en del nässlor om som också alltid följer i människors fotspår. Det mest påtagliga var dock en kvarvarande jordkällare

Ett rejält bygge.  Stora bitar av huggen granit som travats på varandra men även  skickligt formats till ett valv inne i källaren. Sådana  källare byggs inte längre men jag skulle inte ha något emot att ha en sådan på min tomt.

Trots att denna bastanta jordkällare står kvar från den tiden finns inga rester kvar från bebyggelsen runtom. En sådan källare  vittnar ju om ett större hushåll eller flera. Men det fanns inte  någon husgrund att upptäcka. Inte ens från  skolan som nämns på skylten och som lär ha stått här  för cirka 100 år sedan. Vart har allt tagit vägen? Ett hundratal barn bodde här omkring. Men  nu finns  det bara villaområden och småindustrier längre bort.

Utan upplysningarna på skylten  skulle  jag aldrig kunnat ana  att det funnits en liten by här. Inte heller  vetat att många av barnen fått gå flera  km bort till Lövsta som jag skriv om här  och efterföljande. I ur och skur den genaste vägen genom skogen. Härmed fick jag även svar på  varför  man byggde en så fin skola på en så avlägsen plats som Lövsta  och varifrån alla barnen kom.

1 kommentar: