Summa sidvisningar

tisdag 10 januari 2012

Det fryser på


Det blir alltid lite halt på vägarna när första snön kommer. Speciellt när den  kommer innan man bytt till vinterdäck. Men även när man gjort det i god tid, är frosthalkan att se upp med. Värst  är dock underkyld regn. Så förrädiskt när man  hela tiden kör på  regnvåt  asfalt tills man kommer till ett ställe med blankis som dock inte skiljer sig från  vattnet på vägen man kört på metrarna innan. Då vill det till att  sandbilen  kommer fort. Numera heter det inte längre sandning. Många vanliga ord har  ju bytts ut  till något som byråkraterna och experterna  anser vara mera passande. Så det heter halkbekämpning nu. Ordet sand försvann väl i samma veva som sanden i våra ändmoräner tog slut eller blev alldeles för dyr att bar slänga ut på våra vägar. I vårt område har vi några gröna lådor som tidigare varit fyllda med riktig sand och varifrån jag kunde hämta  en liten hink sand för att strö ut framför brevlådan så att den cykelburna brevbäraren inte hamnade i häcken. Sanden har bytts ut mot smågrus som mest består av små stenar  vilka fastnar i vinterstövlarnas  räfflade sulor och hamnar i bästa fall på dörrmattan. Det handlar om stenkross/stenflis av denna storlek

Sedan i höstas ligger ett stort antal  sandlådor här och väntar på reparation och påfyllning för att sedan fraktas till olika  strategiska uppställningsplatser. Märk väl att jag säger strategiska. Vi talar ju här om bekämpning J! Det fanns dock ett antal lådor som var bortom alla  reparationsmöjligheter.

Men de som var reparerade och fyllda med småsten , stod nästan militäriskt uppställda i rader för att fraktas iväg. Hoppas att en av dom åter hamnar på vår vändplan.
Tidigare körde man lådorna ner till Sahara  eller någon annan öken där det fanns gott om sand. Trots att man räknade in inbesparade  höftfrakturer  och sjukhuskostnader blev  denna långväga hämtning en alldeles för dyr  historia och man fick nöja sig med det inhemska  stenkrosset  i stället..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar