Det finns mycket man kan bli glad av. Det finns ju gladjazz, gladpack, gladporr och Gladstone. Jag har nu lagt till ordet gladmat och hoppas att det kommer att införlivas i Svenska Akademins Ordlista eller Wikipedia.
Mat kan nämligen vara en källa till glädje. Speciellt om det är något man längtat efter eller är sugen på. Man äter ju varje dag. Mest för att bli mätt och fylla på energibehovet. Oftast inga större variationer på maten utan det är hungern och aptiten som avgör om maten smakar mer eller mindre bra. Då pratar jag inte om festmat där förväntningarna och förutsättningarna är anorlunda.
Glädjen började med att jag hittade lammspjäll i affären. Bog och spjäll brukar ha lägsta kilopriset som dessutom ger mest användbar mat.2 dl grädde och en påse fryst brysselkål fick föja med i matkorgen.
Glädjen fortsatt med att grilla det stora köttstycket i ugnen. Inpenslat med olja och kryddat med salt och timjan. När köttet var genomstekt, all talg och annat blivit knaprig, var det dags att ta hand om spadet.
Glädjen att reda en härlig, mustig gräddsås. Just att få den så slät och fin och lagom kryddat med en bjulongtärning, lite soja och en nypa med tokad timjan från den egna täppan. Utan att ta bort själva den karaktäristiska lammsmaken.
Glädjen att slanga upp ett glas rödvin ur den stora demajeannen nu när det har mognat klart men inte hunnit bli buteljerat.
Glädjen att se den härligt röda färgen i glaset trots att solen inte sken genom fönstret.
Glädjen att lägga upp det anrättade på tallriken. Det brunstekta köttet bland de gröna brysselkålbollarna, den ljusbruna såsen bland de gula potatisarna.
Glädjen att i lugn och ro avnjuta en smakfull måltid
Glädjen att ta hand om resterna och kunna konstatera att jag fick ut ytterligare 4 portioner som kunde frysas in för senare behov. Priset per portion blev vid en snabbkalkyl lite över 10:- vilket ju också är glädjande. Allt som allt, man kan bli glad av mat
Glädjen kan väl även kallas lycka eller i ett globalt perspektiv även ett privilegium
När jag sitter ensam vid bordet blir dukningen inte bättre än så här
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar