Summa sidvisningar

torsdag 15 december 2011

Det lackar mot jul


Förr i tiden blev det bråda dagar före jul med att få maten klar till festen. Idag är det lite enklare när det mesta går att köpa  klappart och klart så att säga. Mycket kan man stoppa i frysen och planera julmaten i god tid. Hustrun står som alltid för Jansson. Den är så god att jag bad om en extra portion för att äta en god lunch redan före jul. Hon gör även en alternativ Jansson som hon kallar för barn-jansson. Den är utan ansjovis eftersom ungarna inte gillar fisk.
 Mitt bidrag till julen i matväg var att baka en kaka. Inte något specifikt som hör julen till. Jag bakar den när som helst under året när andan faller på. Men nu tänkte jag på  speciellt på barnbarnen av vilka den ene är ett riktigt kakmonster och älskar min mandelkaka. Jag grävde fram receptet som jag fått från min mor och hon från sin dessförinnan. Dom använde nog hasselnötter på den tiden men det fungerar lika bra med sötmandel.
Jag brukar inte använda ”nakna” mandlar utan hela som jag skållar och drar av  skinnet på. Känns färskare men är kanske bara inbillning.  Sedan åker allt i mixern för att finfördelar nötterna. Med smör och socker blir dom därefter till en lämplig lagom bredbar smet  att fördela på den utkavlade degen på en bakplåt. Så här ser den ut  när den är klar efter gräddningen.

1 kommentar:

  1. Jag väljer "barnjansson". Någon bjöd på en jansson gjort på strimlad skinka istället för anjovis. Den gillade jag. :)

    SvaraRadera