Summa sidvisningar

tisdag 27 december 2011

Posten


När jag tittade på hembyggdsföreningens utställning, fastnade jag en stund framför en monter om en gammal postanstalt som funnits i Barkaby. Man har tagit tillvara en del gamla föremål som  tidigare varit  i bruk på landets postkontor. De berättar en hel del om postens verksamheter och sysslorna på en postanstalt förr i tiden då posten var posten.

Vem minns viktsatser som användes när paket skulle skickas iväg? Plomberingstång för att försegla postsäckar med eller en specialsax  när man skulle öppna dom? För att inte tala om sigillack och stämpel.

Posten fyllde många funktioner och postfröken var nästan som en myndighetsperson som man såg upp till.
För några veckor sedan följde jag en blogg (fotosidan) där frilandsfotografen (Margareta Cortés) skrev om en resa utmed Mekongfloden genom 4 länder. Väl framme i Vietnam och huvudstaden Hu Chi Minh  visade hon en bild på postanstalten där. Även om byggnaden troligen härrör från kolonialtiden  kan detta land, som för inte så länge sedan var krigshärjad, ståta med ett pampigt postkontor varifrån jag hämtade denna interiörbild från  nätet.

Den nästan lika pampiga huvudposten i Stockholm lades ner för länge sedan och därefter alla övriga postkontor i landet. Numera finns dom  inhysta i livsmedelsaffärer, bensinstationer eller en tobaksaffär.

I denna lilla vrå av kiosken där man annars säljer tobak, godis, trisslotter och vykort, är själva postdelen inhyst. Det är nätt och jämt att ”postmästaren” kan röra sig bland alla paketförsändelser som väntar på avhämtning. De tidigare uniformerade postfröknarna har numera reducerats till en enda kassörska på Hemköp eller det  alltid tjänstvilliga biträdet i vår lilla kiosk.

Nog är det skillnad  på postpersonal från  1940-talet  i den översta bilden och nu. För att inte tala om verksamheten och servicen.

1 kommentar: