Summa sidvisningar

fredag 2 december 2011

En karl skulle aldrig …………..


Hustrun och vår dotter var ute och handlade. Borta där alla stormarknader finns. I en sådan miljö och när kvinnor dessutom har gott om tid, är det rådligt för en karl att inte följa med. Trots att båda är ekonomiska och i regel  inte köper något som man egentligen inte behöver, blir det ändå att  de testar, provar, fingrar, jämför och diskuterar. Tar upp en vara från hyllan för att straxt därefter ställa tillbaka den igen. Med eller utan kommentar. Det är under denna tid den riktiga shoppingkänslan infinner sig. När denna känsla tar överhand mot det ekonomiska sinnet eller bättre förståndet kan det dock hända att  det inhandlas något som lockat alltför mycket. Spontant. Så köpte dom en dag var sin diskborste!

Som synes inte vilken diskborste som helst. Utformad som en strålande liten solros stod den i en matchande gul liten hållare. ”O, titta så sött. Dom var var väl söta!” Och vips, utan mera eftertanke, åker den i  var sin  korg. Kvinnosolidaritet, psykisk påverkan eller jag-ska-väl-inte-vara-sämre-tanke? Inte vet jag. Vad som rör sig i kvinnors huvuden när de handlar kommer jag nog aldrig att begripa. Jag bara häpnade när hustrun ställde tingesten på diskbänken. En pryl som förmodligen ingen karl skulle ha köpt. Troligen inte ens som en ploj-grej. Först såg jag inte riktigt  vad det var som hon hade ställt där förrän jag tittade närmare på den. Skulle den vara rolig? Praktisk?  I mina ögon såg den ut att vara kitschig och i högsta grad opraktisk. Jag föreställde mig direkt hur jag skulle diska min tallrik efter maten. Tallriken i vänster hand, sträcka mig över  den böjda kranen för att ta upp diskborsten ur dess behållare. Kanske välta omkull den . Den är inte ens en vas av keramik utan en ihålig, lättvält hållare av tunn plast. Eller inte få ut borstskaftet på ett enkelt sätt. Omständligt. Diskborste ska ligga på höger sida  om diskhon. Alltid  lätt att greppa även med förbundna ögon.


Tittar man närmare på solrosdiskborsten, är den inte ergonomiskt rätt utformad och har detaljer som absolut  inte har med diskning att göra. Visserligen finns en skrapfunktion men även flera andra delar som bara sitter ivägen när man diskar. Nej, solrosor ska se ut så här  när dom finns ute i naturen och inte  av plast  på en diskbänk

Den  här lösa borsten är inte heller optimal när det gäller ergonomi och design. Det kommer ideligen nya modeller i alla färger och former. Borstar från 70-talet  var nog dom bästa även om en del av egenskaperna finns fortfarande. De låg bra i handen, var greppvänliga och kunde hängas upp i krok eller ögla om man så ville. Höll kanske även längre; men det har jag ingen koll på.   


Se´n  kan jag som alltid ha andra aspekter på det hela. Varför ska man tillverka onödiga prylar som bara utarmar jordens resurser ytterligare? Ger visserligen några arbetstillfällen för några få  och håller världsekonomin igång  för att några få ska bli rikare. Men  det är  bara kortsiktigt. Den blommande diskborsten ska också  förstöras någon gång  och påverka miljön på ett eller annat sätt (ingen naturlig produkt). Det enda positiva är då att den försvinner (förhoppningsvis) för gott från min åsyn.

1 kommentar:

  1. Tack för en rolig berättelse! :) :)
    Men visst var söt! Fast kanske inte så praktisk!
    /Pia

    SvaraRadera