Summa sidvisningar

tisdag 13 december 2011

Lucia


Årets lussefirande stod ungdomarna från fyra femteklasser för vilket skulle ske i en kyrka. Att man valde denna lokal var endast  av utrymmesskäl och hade inget att göra med den delvis infekterade debatten  om Lucia skulle firas traditionsenligt i kyrkan eller ej. En kvart före utsatt tid släpptes  åskådarna in genom portarna. En förväntansfull skara av föräldrar, barn och  mor/farföräldrar  intog  stolarna.


I vänstra hörnet stod orgeln som ett stort klädskåp utan att ge ett enda pip ifrån sig. Bredvid stod en tänd julgran som däremot spred lite  julstämning. Lamporna i taket släcktes och Lucia tågade in. Det var ett tudelat tåg och jag hade börjat filma just den delen som inte anfördes av ljusets drottning. Hon uppenbarade sig dock senare när alla hade ställt upp sig  i en lång rad utmed hela långväggen. Mitt under luciasången började dock brandlarmet att tjuta, vilket skapade en mindre förvirring tills någon stängde att oljudet. Sedan blev det bara ljuva luciatoner från ungarnas strupar. Det blev ett tiotal sånger av vilka jag endast fångade 2 i de filmade scenerna. Lyssna här


Några stillbilder blev det förståss också. Två  av dom satte jag ihop till ett eftersom det var  så många skolbarn att dom  inte fick plats på en bild. Jag satt på främsta parkett  mitt framför Lucian med mikrofonstativet mitt i ansiktet så att jag aldrig fick en bra bild på henne tills hon en  gång flyttade lite på sig.Det hela var mycket stämningsfullt . Med rinnande vax från Lucians levande ljus, gråt från levande barn och ett levande  språk  som heter arabiska  i raden bakom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar