Summa sidvisningar

söndag 19 februari 2012

Vällingby


Under 50-talet växte den nya stadsdelen Vällingby fram. Ett modernt byggexperiment som även rönte internationellt intresse. Under denna tid och även senare bodde jag i närheten och kunde följa hur ängar med kossor och små vattendrag  förvandlades till en modern stadsdel med skyskrapor, torg,gångstråk med affärer.

Här en vy över de centrala delarna av Vällingby. Vet inte riktigt hur jag tog denna bild för det finns ingen egentlig höjd i närheten. Såvida jag inte klättrat upp i något höghusbygge. Längst bort mot Råckstahållet till, ser man det snurrande V-tecknet. Har numera efter centrums utbyggnad flyttats till en rondell. En annan skylt talar om att här fanns det stora varuhuset Tempo. Den fashionabla restaurangen Vällingehus syns i mitten på bilden och längst ut till höger ser man arbetsplatsen där man håller på att bygga biografen ”Fontänen”. Detta syns bättre i marknivå.

Man håller även på att lägga ut gatstenarna som ska bilda togets karaktäristiska cirklar med dess fontäner. När biografen var färdig tedde den sig så här en biokväll

Alldeles intill biografen fanns den s.k. ”Trappan” som även inrymde biblioteket. En modern och luftig interiör dit man återvände regelbundet för att låna böcker. 
Till slut ett tidstroget dokument före snabbköpens tillblivelse och mjölk i tetrapak Mjölkflaskornas klirrande mot stålkorgarna klingar fortfarande i mina öron
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar