Summa sidvisningar

torsdag 3 mars 2011

Tessin d.ä.

Nä nä, jag ska inte skriva om arkitekten som byggde drottningholms slott eller andra byggnader. Inte heller om stden Tessin i Mecklenburg i norra Tyskland. Ett helt annat område som ligger betydligt längre söderut. Långt nere i Schweiz intill den italienska gränsen. Där gjorde jag en  dagsvandring med barnen på 70-talet. Utmed smala vandringsvägar i slingrande serpentiner utmed bergssidorna där man kunde se små byar som klängde fast sig intill bergväggen.

Frånsett all vacker natur och storslagna vyer var det framför allt bebyggelsen som tog mitt största intresse. Husen som uppförts i denna region var säregna. Helt gjorda i sten.


Det är inte många platser där man kan se att befolkningen har använt sig av lokala byggnadsmaterial. Sten fanns här i överflöd. I närheten har brusande bäckar frilagt mängder av sten i olika storlekar och former. En del lämpliga att lägga även tak med


Vintertid krävdes nog en hel del eldning för att hålla husen varma kan tänkas . Jag vet dock inte hur husen såg ut inuti och hur de var isolerade. Men till det yttre så  satte dom en prägel på regionens arkitektur  och smälte väl samman med omgivningen. Liksom ljudlöst smyga sig in om uttrycket tillåtes.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar