Summa sidvisningar

tisdag 21 juni 2011

Den undre världen

Kompisen med sin Leica och jag med min nya Contaflex gav oss ut på stan för att fotografera. Året var nog 1956. Överallt byggdes det i centrum som ni kan se av gårdagens bilder. Bilder som dock tagits vid ett tidigare tillfälle. Den här dagem fick vi ett helt annat tillfälle. Någonstans  vid Kornhamnstorg hittade vi en öppning  till byggarbetsplatsen  och vips var vi nere där man höll på med tunnelbanebygget. Det var  lördag  eftermiddag och ingen människa syntes till där nere. Klättrade över plank och bråte och nerför en del trappor som byggkillarna snickrat ihop. Och så gick vi in i en tunnelöppning

Som tur var fanns det lampor upphängda i taket med jämna mellanrum så att vi kunde utforska tunneln även längre in.


Vi kom fram till ett ställe där tunnlarna möttes och gick parallellt med varandra. Vi valde den som såg mest färdig ut och där man redan hunnit lägga ut rälsen. Även något som liknade en perrong syntes. Den verkade dock vara alldeles för smal för att  vara en hållplats.

Längre fram hittade vi denna smala tunnel rätt in i berget. Kanske för dränering eftersom man staplat upp en del  rör där. Vi utforskade detta dock inte längre in. Verkade lite kusligt trots att det fanns belysning.

Sedan kom vi fram till stationen Hötorget. Det kändes som att komma in i en stor upplyst sal efter att ha gått i den halvskumma tunneln.


Golvet var redan stenlagd och  i den bortre änden var rulltrapporna redan installerade. I taket hängde även skyltarna där det skulle  lysa UPP och NER. Rulltrappan var förståss inte i drift så vi stegade uppför för att se hur det såg ut  där oppe och om det möjligen fanns en utgång.

Där höll man på att  ställa i ordning Pressbyrån och den övriga interiören. Gubbarna tittade förvånade på oss när vi kom uppför rulltrappan men sa inget  utan lät oss passera mot utgången.

Den 23 november 1957 invigdes sammanlänkningen av sträckan  Hötorget – Slussen. Samma sträcka som  vi gått igenom långt innan tågen börjat rulla. Bilderna  är kanske unika eftersom troligen ingen annan amatörfotograf  tagit bilder  på denna sträcka av bygget. Eventuellt någon fotointresserad byggjobbare eller pressen. Inget som dock ligger ute på webben.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar