Summa sidvisningar

söndag 12 juni 2011

Skrik och skrän


När jag för en dryg vecka sedan var borta vid fågelsjön  var det bara några gäss som jag fick syn på. De betade  i närheten. ”Observatoriekullen” där ornitologerna brukar stå i  rader med sina stativ och kikare  var ödslig och tom. Kanske  fanns det inga fåglar att spana  in. De enda som fanns förutom gässen var alla måsarna. För denna vanliga fågelart var det troligen inte mödan värt att släpa dit  ett stativ med tub.

På en liten torr plätt med blommande kableka hade hela flockan samlats. Det hade beordrats allmän klädvård och alla var fullt sysselsatta med att ordna till fjäderdräkten.

De blev dock störda i sitt förehavande och hela kolonin lyfte plötslig med högljudda skrik och skrän. Jag såg ingen rovfågel  men det är möjligt att någon av måsarna såg  en, och rätt eller fel hade gett signal för allmänt uppbrott. Skrikandes flaxade de omkring en bra stund utan att krocka med varandra.

Till slut lugnade dom i alla fall ner sig och  återtog sina platser en efter en

Ett par  ville dock ha  en egen plats och uppsökte  var sin pinne mitt ute på sjön. Fick zooma max för att få syn på dom. Kolla dom lustiga blå strecken i bildens nederkant. Krusningar på vattnet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar