Summa sidvisningar

torsdag 9 juni 2011

FOTO – del 2


Gemensamt för de gamla och nya fototidningarna är annonserna där man upptäcker den största skillnaden mellan då och nu


Se bara på dom gamla spegelreflexkamrorna! En lite finare lådkameran där man fick veva fram 6x6 filmen . Själv ägde jag en Yashicaflex i detta utförande. Sedan kom dock andra spegelreflexkamror som mera liknade dagens kamror  i det lilla formatet och som numer är digitaliserade.

Om detta skriver Brutus Östling i ett av de senaste numren i tidningen FOTO. Ni vet – han som plåtar  ugglor och annat. Reser land och rike runt , håller föredrag och visar bilder. Syns  på TV i naturprogram. Ungefär som Kary Lasch på sin tid. Ni vet – han som ”upptäckte” Brigitte Bardot. Några av Östlings bilder såg jag  på en utställning i vårt centralbibliotek och visade nog även några bilder  i metrobloggen  för ett par år sedan. Lite respektlöst behagade jag även skämta med ett av hans bilder på denna utställning – kolla här  (17.2.2009) Efter att ha sett flera bildspel (bl.a. ”one in a billion shot”) med fantastiska bilder på djur, är jag  numera föga imponerad av  dessa otroliga naturbilder. Med  den senaste  digitala tekniken  med vilken du kan ta bilder på hundra meters avstånd. utan att behöva smyga dig fram till motivet, är det bra mycket lättare att få den ”perfekta bilden”. Med detta sagt vill jag inte ta  äran ifrån alla duktiga naturfotografer.
Dom som däremot var riktigt duktiga  tidigare var dom med dåtidens enkla fotoutrustning. I bästa fall med ett  mindre teleobjektiv. Tänk på alla vedermödor som t.ex. Arne Sucksdorf fick  genomlida innan han kunde presentera en naturfilm på bio eller TV


Denna bild hittade jag i en av fototidningarna från 1958. Frånsett att  ta sig upp till denna  bergsbrant och tålmodigt  vänta in ugglan, så gällde det även att ta bilden i rätt ögonblick. Då hade man kanske legat under ett gömsle i flera timmar, ställt in slutartid och bländare på kameran och intensivt spanat åt det hållet fågeln förväntades komma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar