Summa sidvisningar

fredag 8 april 2011

Fräthål


Vårsolen hade lapat i sig det mesta av snön men isen på den lilla dammen hade den ännu inte mäktat med helt. Visserligen hade istäcket blivit tunnare och skrovligare  och  en decimeter vatten låg ovanför eklöven som tidigare blåst ner på isen.

Här och var hade det dock bildats runda hål. Som om solen hade skickat ut  en koncentrerad laserstråle och borrat sig genom isen.  Svenska språket är så rikt på gamla ord som beskriver olika fenomen i naturen men jag kunde inte komma på något bra ord för dessa hål i isen. Varken vak eller ona tyckte jag  passade. På webben hittade jag begreppet fräthål  som kanske inte heller är signifikt men ändå beskriver händelseförloppet.
Längre bort råkade jag se en råk. J Trots att den fanns i en stillastående damm blir det tydligen spänningar i isen så att den rör sig.
Intill strandkanten hade isen dock släppt och man kunde kika ner mot dammens botten. I det klara vattnet kunde man även se  hur tjock den kvarvarande isen var och hur porös den hade hunnit bli. Avsmältningen sker fån båda hållen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar