Så fort man har kommit in i den närmaste skogsdungen där jag brukar leta svamp – se gårdagens inlägg en bit ner – finns en hage på ena sidan där några får brukar beta mellan träden. Intill inhägnaden finns en skylt som berättar om att det en gång funnits en by från järnåldern här.
Jag pratar här om folk som bott på detta stället för mer än 1000 år sedan! Det enda som finns kvar nu är enl. texten på skylten ett antal högar och stensättningar. Ett gravfält där 65 personer har var sin grav. Ingen har blivit undersökt . Så här ser gravplatsen ut på våren
Inte heller har man några förhistoriska uppgifter om denna by. Den bara försvann. Inget namn på någon gammal karta, inga husgrunder. Man tror att digerdöden utplånat hela byn. Som så många andra senare boplatser häromkring ligger alla i en jordbruksmiljö. Längre bort i fårhagen tog jag denna höstbild som kanske förmedlar lite om hur det kunde ha sett ut i denna by för tusen år sedan.
På skylten intill fårstängslet finns även en teckning som visar hur man föreställde sig livet på en gård från denna tidsperiod. Många av bruksföremålen känns fortfarande igen. Som t.ex. ullsaxen på bordet. En annan variant hänger på väggen i vårt kök.
Eftersom det var en kvinnlig illustratör till denna skylt skulle det förståss finnas en duk på bordet. Jag tror nog att man satt vid ett grovhugget bord utan duk och att man hellre vävde kläder till familjen än att kosta på sig denna extravagans. Men hon ville kanske få med en runinskription som dock inte ens är riktiga runor än mindre förekom på detta sättet. Men andra detaljer i bilden är nog historiskt belagda och en bra kompletterande upplysning till denna fornlämning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar