Summa sidvisningar

onsdag 12 oktober 2011

Bönder från järnåldern


Så fort man har kommit in i den närmaste skogsdungen där jag brukar leta svamp – se gårdagens inlägg en bit ner – finns en  hage på ena sidan där några får brukar beta mellan träden. Intill inhägnaden finns en skylt som berättar om att det en gång funnits en by från järnåldern här.

Jag pratar här om folk som bott på detta stället för mer än 1000 år sedan! Det enda som finns kvar  nu är enl. texten på skylten  ett antal högar och stensättningar. Ett gravfält där 65 personer har var sin grav. Ingen har blivit undersökt . Så här ser gravplatsen ut på våren

Inte heller har man  några förhistoriska uppgifter om denna by. Den bara försvann. Inget namn på någon gammal karta, inga husgrunder. Man tror att digerdöden utplånat  hela byn. Som så många andra senare boplatser häromkring ligger alla i en jordbruksmiljö. Längre bort i fårhagen tog jag denna höstbild som kanske förmedlar lite om hur det kunde ha sett ut i denna by för tusen år sedan.

På skylten intill fårstängslet finns även en teckning som visar hur man föreställde sig livet på en gård från denna tidsperiod. Många av bruksföremålen  känns fortfarande igen. Som t.ex. ullsaxen på bordet. En annan variant hänger på väggen i vårt kök.Eftersom det  var en kvinnlig illustratör till denna skylt  skulle det förståss finnas en duk på bordet. Jag tror nog att man satt vid ett grovhugget bord utan duk och att man hellre  vävde  kläder till familjen än att  kosta på sig denna extravagans. Men hon ville kanske få med en  runinskription  som dock inte ens är riktiga runor än mindre  förekom  på detta sättet. Men andra detaljer i bilden är nog historiskt belagda  och en bra kompletterande  upplysning  till denna fornlämning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar