Summa sidvisningar

lördag 29 oktober 2011

Död och förruttnelseEken i gårdagens inlägg  dog kanske efter att stått på den lilla kullen  i tusen år. Vår ståtliga rabarber  däremot dör varje år. Från att stolt burit upp sina blad, stora som paraplyer , med kraftiga stjälkar, är det  nästan deprimerande att se  alla vissna blad på marken.
Slappa och mjuka som blöta skurtrasor i olika färger.De en gång så stadiga röda och gröna  stjälkarna hade mjuknat som överkokta  spagettin och vikit sig under sin egen tyngd. Alla utom ett blad. Ett som försökte  klamra sig fast på grenarna från kaprifolen och  få stöd av planket som den lutade sig mot

Det går dock inte att hindra åldrandet  även om man råkat få  lite hjälp med fotfästet. Vid nästa slagregn eller storm  kommer det sista stående bladet också att vika sig för att göra sällskap med sina bröder och systrar nere på marken. Där kommer andra att påskynda död och förruttnelse.
Sniglar, gråsuggor och till slut mikroorganismer fullbordar årets växtcykel. När snön gett vika på våren finns inget kvar av den forna plantan men och nya skott  slumrar redan under marken.

Mera död och förruttnelse finns under äppelträdet. Frost och  pickande fåglar har  gjort att en del frukter börjat ruttna redan på grenarna
Många som ramlat ner på marken och legat där länge  har börjat ruttna och skrumpna. Den vackra  vaxröda färgen har blivit  helt svart  och möglig eller så har äpplena skrumpnat som stora russsin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar