Summa sidvisningar

måndag 24 oktober 2011

Den nya bussterminalen


Nu som först kom jag ner till pendeltågsstationen där den nya bussterminalen tagits i bruk för några veckor sedan. Den lär vara en av Sveriges modernaste och kan mäta sig med Cityterminalen i Stockholm. Eftersom jag inte åkt buss och tåg de senaste 15 åren kan jag inte bedöma  alla praktiska detaljer i denna terminal. Men ljus och rymlig blev den
En hel del elektronik finns också tillgänglig. Monitorer som förkunnar tider och destinationer, tankstationer där du kan köpa  din färdbiljett eller tanka ditt  kort. Det är inte längre att bara kliva på bussen med några lösa mynt som skramlar i byxfickan. Med ett plastkort måste man numer sätta igång  diverse digitala flöden  mellan ditt bankkonto och  Stockholms lokaltrafik så att du kan använda kortet som ett ”sesam öppna dig”.
I stället för att fördjupa  mig i resandets mysterier tittade jag hellre på den offentliga utsmyckningen av lokalen. Den ena gaveln vid rulltrapporna som  förde till och från gångtunneln till tåget  var smyckad  med  ett monumentalt konstverk. Kunde närmast liknas vid  skulptural textilkonst.

Den ger ett ganska brokigt och förvirrande intryck men man vänjer sig kanske. Jag gillade mest det lilla fönstret som man sprängt in i konstverket. Det som liknar veckade tygstycken (i mina ögon) är keramikplattor eller gjutna  av plast.  I vilket fall lär  konstverket vara oåtkomligt för klottrare.
Betydligt lättare  blir det för klottrare att komma åt den andra utsmyckningen i den motsatta gaveln. Som en tanke finns där redan en städare på plats.
Intill rulltrappan fanns en liten affär där jag stannade vid dörröppningen och kikade in. När jag dock lyfte blicken fick jag se mig själv på en övervakningsmonitor. Undrar hur många fler kameror finns uppsatta i terminalen.
När jag var ute i det fria  och gick på plattan där bussarna  väntar lyfte jag blicken en gång till. Uppe på terminalens tak höll två jobbare på med något  som inte kunde urskiljas från marken. Inte heller att hela taket var bevuxet! Det såg jag först när jag förstorade upp bilden i PC:n.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar