Summa sidvisningar

söndag 23 oktober 2011

Mossigt


Det här är ingen självbetraktelse utan bara några iakttagelser  kring huset.
Så här kan utebordet  på norrsidan se ut ibland. Fullt med gäggiga jordklumpar med lite mossa  Dom  dyker ofta  upp efter kraftiga regn eller blåst. Jordklumparna ligger inte bara på bordet, utan även på marken och altanen utmed hela norrsidan.
Så här ser klumparna ut i närbild. Lite mörk, fuktig jord och spirande mossa. Ganska vacker sådan


Den bildas uppe på tegeltaket. Huset är inte täckt med vanlig lertegel utan med en sorts skrovlig cementtegel. På den den sandpappersliknande ytan av grövsta storleken fastnar med tiden damm och annat finkornigt som alltid  finns i luften. Förvånansvärt mycket  när det efter några månader kan klumpa ihop sig till regelrätt jord. I denna jord fastnar sedan sporerna från en sorts mossa som frodas när det blir fuktigt. Under sommaren ligger mossklumparna som torra kuddar på taket men  suger snabbt åt sig vätska när det regnar och börjar grönska igen.

Fenomenet uppträder bara på skuggsidan. På takets sydsida  syns sälla någon mossa. Trots att det är samma sorts tegel där  damm och sporer borde kunna få fäste. Troligen är solvärmen där för stark  så att mossan aldrig kan få fotfäste där eller dör mellan perioderna.
Visserligen kan det vara snyggt med mossa på taket eller rentav ett agtak Vet inte om mossan skyddar eller eroderar takpannorna. Jag kan ju inte klättra upp på taket  par tre gånger om året för att skrapa ner mossan utan får lita på att den ramlar ner med jämna mellanrum. Därvid hjälper  faktiskt skatorna  till med när dom vänder på jordkokorna som därefter trillar ner på marken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar