Summa sidvisningar

torsdag 11 augusti 2011

Gråt och tårar


Efter regnet tog jag denna bild på ett kålblad. Ser ut som en tår  i ögonvrån

Tidigare  hade jag gått förbi den döda granen som fortfarande grät stora  tårar efter det att blixten en gång för länge sedan  slagit ner i den.

Dom riktiga tårarna kan dock komma när man tänker på hur vi idag hushåller med jordens resurser. Titta bara på den här sinnebilden av dagens konsumtionssamhälle.

Kasserade frysar och kylskåp i långa banor och travade på varandra. Det är väl inget slöseri! Allt ska ju återvinnas och  på köpet avlägsnar man  allt som är miljöfarligt som t.ex. freon i den mån det fortfarande finns kvar i skåpen. Det är väl bra. Skapar arbetstillfällen också. Ska fraktas till uppsamlingsstället, några gubbar skall demontera allt och skrotrt ska också forslas bort.

Men resursslöseriet är direkt kopplat till  företagens girighet. På alla sätt  stimulerar man till köp och rentav tvingar till konsumtion. Varför inte tillverka saker och ting som håller? Kanske håller livet ut? Varför inte tillhandahålla reservdelar  för  en skicklig hemmafixare eller fackman?  Vi har haft turen att vårt kylskåp  fungerar ännu efter 35 år. Så det går att  tillverka saker med lång livslängd. Skulle dock något gå sönder vore det ju bra om man kunde laga det. En frys eller ett kylskåp eller andra skrymmande vitvaror är ju inte alltför tekniskt komplicerade  produkter. Fortfarande i början på 70-talet  kunde jag ta hem en reparatör som bytte kompressorn i en frys. Kunde likväl  ha varit  termostaten eller gummilisten kring dörren. Allt annat är ju bara skal som då kan bevaras kanske en generation med lite noggrann skötsel. En mängd hantverkare ger också arbetstillfällen. Kan man dessutom göra delarna, som ett kylskåp eller frys består av, proportionellt lika billiga som den kompletta produkten, kunde man  undvika detta berg av plåtskal. Ett fungerande skåp behöver väl  inte bytas ut bara för att det blivit en liten rispa på dörren efter en "komihågmagnet" eller att den inte har en display i dörren som visar temperaturen innanför. Nästa steg blir väl med inbyggd radio eller rentav TV. Eller varför inte en on-line funktion  i kylskåpet som känner av vad som behöver fyllas på, håller reda på sista förbrukningsdag, skriver ut statistik och rentav skriver regelbundna inköpslistor.

Så ska det förståss vara!  Annars  brakar världsekonomin  ihop om man inte tänker i dessa banor och följer alla trender som tillverkarna kommer på. Banker och aktiemarknaden rasar och vi får en ny finanskris. Så frågan är om man ska gråta nu eller senare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar