Tror nu bara inte att jag kommit på en kulinarisk exklusivitet och vill här presentera ett nytt recept. (det gör andra bättre med en ny kokbok i veckan och matlagningsprogram alla dagar i veckan i olika TV-kanaler)
Alla ynka 5 melonfrön i fröpåsen lyckades jag få att gro, överleva och växa i drivbänken och även sätta frukt. I helgen var det premiär att testa de första melonerna.
I jämförelse med melonerna som säljs tyckte jag att de hade storleken inne men var osäker på om de även var mogna. Det finns inga yttre kännetecken att avgöra detta på. Vi delade den ena på 4 bitar och kunde konstatera att sötman nog fanns där men att de ännu inte var tillräckligt mjuka och mogna. Den andra får ligga ett tag och hinner kanske eftermogna. Dessutom finns det fler i drivbänken som jag kan plocka senare på hösten. Här en av dom som har fått sällskap av en hel koloni med röksvamp.
Någon osynlig gastronom försöker tydligen pracka på mig även andra kombinationer av frukt med svamp. Bland jordgubbsplantorna kom det upp ett par vita, höga svampar på skaft.
Inte helt olikt stolt fjällskivling. Men eftersom sniglarna gnagt bort det mesta fick jag aldrig se den fullt utvecklade svampen.. Däremot växte ängschampinjonerna på allmänningen även detta år.
När det gäller meloner hade jag tidigare berättat om hur man enkelt kan få tag i frön utan att behöva köpa dyra fröpåsar. Jag gjorde då experimentet (exkrement som mina barn sa när dom var små) att driva upp 4 frön i en kruka. Bara på kul fortsätter jag med ”experimentet” för att se hur de vidareutvecklas under olika betingelser.
Dom hinner ju inte att växa ikapp den riktiga odlingen. Jag vill bara se vilken planta som klarar sig längst.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar