Summa sidvisningar

fredag 19 augusti 2011

Storskalig kompostering


Intill vår inhägnade återvinningscentral  har man gjort i ordning ett område  vid sidan om där man kan lämna trädgårdsavfall.

Där hamnar allt  från löv till hela barrträd  från villaägarna samt även komposterbart från kommunens egna planteringar.
Det kan bli meterhöga berg  med grenar och grövre trädstammar. Tidigare har jag sett och hört  - gissa om det låter! – en tuggande maskin som malde allt till flis. Den har jag inte sett på flera år varför jag antar att man gör detta någon annanstans. Likaså har även  högarna med halvkomposterat  material och  den färdiga komposten försvunnit från området. Kanske går allt till förbränning numera vilket  verkar vara vettigare. Själv komposterar jag aldrig delar av barrväxter p.g. av kådan.  Däremot är det här trädgårdsavfallet prima material att kompostera.


Den här fallfrukten måste ha kommit från villaägarna. Lägenhetsinnehavare odlar inga äppelträd på balkongen. Men varför har man då inte en liten kompostlåda på tomten där man kan lägga  alla halvruttna äpplen? Många såg dessutom ut att vara helt felfria och  därmed användbara. Men det ska förståss köpas  långväga och besprutade  ”Red Delicious” från Kalifornien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar