Summa sidvisningar

onsdag 14 september 2011

Förfallet- I


För  cirka 30 år sedan gjorde jag en videofilm där jag följde en å  från mina hemtrakter genom 4 kommuner och stadsdelar tills den mynnade i Bällstaviken vid Mälaren intill Tranebergsbron.  I en dalsänka bakom betonghusen i Hjulsta ringlade sig ån fram  i  yviga meandrar och på andra sidan hade man anlagt ett stort område med kolonilotter. När jag för en månad sedan cyklade över viadukten och tittade ner mot detta område, såg jag bara gult. Gula blommor så långt ögat räckte. Inget av de propra och välansade täpporna  jag filmat där tidigare.


 Allt var övervuxet och man såg knappt spången som gick över ån    för att komma in på området. De gula blommorna hade tagit över allt på andra sidan ån och täckte nästan varenda odlingslott. Jag fann detta ytterst märkligt med hänsyn till att det ligger intill ett invandrartätt område  där det finns starka odlartraditioner. Så var också fallet när jag filmade där. Alltid full aktivitet  hela odlingssäsongen. 
Nu kunde man på någon enstaka plats bara ana att det odlats några kulturväxter en gång för flera år sedan. Några blommor som överlevt  och hållit stånd mot ogräsens anstormning. Här några luktärter  som utan större framgång försöker kämpa ner dom gula blommorna.

Och några andra överlevare.
Jag beslöt mig för att  ta reda på varför området har fått förfalla  när det på sin tid lovordades  i  lokaltidningar och  på TV.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar